Home Phone
Kako izbrati kakovostna PVC okna in podaljšati njihovo življenjsko dobo

Kako izbrati kakovostna PVC okna in podaljšati njihovo življenjsko dobo?

Kako izbrati kakovostna PVC okna in podaljšati njihovo življenjsko dobo? Veliko je kritik, ki letijo na PVC okna, vendar pa so nekatere kritike popolnoma neutemeljene. Napredek v tehnologiji je izboljšal življenjsko dobo PVC oken in omogočil, da so njihove garancije daljše. Nekatere kritike, kot na primer to, da se PVC okna zvijajo in posedajo, so resnične le za nekvalitetna okna. PVC material je sicer mehak in podvržen spremembam, vendar imajo vsa moderna PVC okna vgrajeno kovinsko ojačitev ali ojačitev iz steklenih vlaken, ki ohranja trdnost in statiko ter preprečuje navedene spremembe. Poleg tega je kvalitetno okovje, ki je prilagojeno velikosti okna, tudi pomemben element, ki preprečuje posedanje krila. Tako je za kvalitetno PVC okno potrebno izbrati ne samo pravo ceno, temveč tudi komponente, ki so vgrajene vanj in preveriti, ali je garancija enaka za vse komponente ali ločena za vsako posebej.

Pogosto se sliši trditev, da PVC okna zdržijo le 10 let. Vendar pa to ni povsem res. Dejansko lahko PVC okna ob pravilnem vzdrževanju trajajo tudi do 50 let ali celo več. Podjetja zagotavljajo 10-letno garancijo na PVC profile, ki so kakovostni, preverjeno zaupanja vredni in so jih že uporabljali tisoči kupcev. Prodajalci lesenih oken pogosto uporabljajo to trditev kot izgovor, da odvračajo kupce od nakupa PVC oken in jih skušajo prepričati, da izberejo lesena okna. Vendar pa je težko določiti točno življenjsko dobo PVC oken, saj nanjo vpliva več dejavnikov, kot so sončna lega, vremenski vplivi, mehanske obremenitve in redno vzdrževanje. Zato je pomembno, da izberemo kakovostne PVC profile, jih redno vzdržujemo ter negujemo, kar bo zagotovo podaljšalo njihovo življenjsko dobo. Garancija za PVC okna naj bo vedno vsaj 10 let.

Kako preprečiti kondenz in plesen pri PVC oken?

Ena izmed kritik, ki se pogosto sliši glede PVC oken, je, da povzročajo kondenz in plesen. Vendar pa je resnica, da so ti problemi posledica slabih navad uporabnikov, ne pa samega okna. PVC okna, enako kot nova lesena ali aluminijska okna, tesnijo in ne dovoljujejo prehajanja zraka skozi njihovo površino. Zaradi tega se v prostoru zadržuje vlaga, ki nastaja ob vsakodnevnih aktivnostih, kot so kuhanje, tuširanje in pranje perila. Za preprečevanje kondenza in plesni je potrebno prilagoditi življenjske navade, uvesti rutino pri prezračevanju in poskrbeti za ustrezno vlažnost zraka v prostoru. Potrebno je tudi preveriti kakovost zraka v vašem domu in ukrepati, preden se pojavijo kakršni koli znaki plesni. Tako se boste lahko izognili nepotrebnim težavam in ohranili zdravje in kakovost bivanja v vašem domu.

Kako izbrati PVC okna glede na cenovni razred in stroške vzdrževanja?

Cena je pomemben faktor pri izbiri oken, saj si vsak posameznik izbere izdelek v cenovnem razredu, ki si ga lahko privošči. PVC okna so na voljo v različnih cenovnih razredih, pri čemer je cena odvisna od številnih dejavnikov, kot so kakovost materialov, proizvajalec, velikost in oblika oken ter številne druge specifikacije. Pri izbiri oken je pomembno upoštevati tudi stroške vzdrževanja, ki pri PVC oknih vključujejo redno čiščenje in enkrat letno negovanje PVC profila ter okovja.

Vzdrževanje pvc oken

Vzdrževanje PVC oken je preprosto in ga lahko opravite sami ali pa najamete serviserja, ki bo to storil namesto vas za dodatno plačilo. Redno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo PVC oken. V primerjavi s tem so lesena okna nekoliko bolj zahtevna za vzdrževanje, saj bodo po treh letih verjetno potrebovala obnovo in premaze, nato pa vsako leto. Znesek vzdrževanja lesenih oken  je veliko večji kot pri vzdrževanju PVC oknen, zato je pomembno, da premislite, preden izberete izdelek.

Menjava oken
Menjava oken

Menjava oken

Če so vaša stara okna dotrajana in jih je nujno potrebno zamenjati, je odločitev o menjavi enostavna. Vendar pa se lahko vprašate, ali je smiselno zamenjati okna tudi pozimi, namesto da počakate do pomladi. Po našem mnenju je to smiselna izbira. Menjava oken je lahko stresno opravilo, saj morate obiskati gradbeni sejem, kontaktirati številne ponudnike, zbrati ponudbe in čakati na dobavo in montažo novih PVC oken. V glavni sezoni menjave oken, ki traja od marca do oktobra, se večina kupcev odloči za menjavo. Vendar pa, če se odločite za menjavo oken pozimi, lahko dobite hitrejšo storitev, saj ponudniki takrat niso tako zasedeni.

Mnogi se ob misli na menjavo oken med zimo bojijo, da bo celotno stanovanje ali hiša med časom menjave postalo prehladna in bo prišlo do velikih izgub energije ogrevanja. Vendar pa se okna med menjavo zamenjujejo postopoma, eno za drugim, tako da prostor nikoli ni popolnoma odprt in hladen več ur. Poleg tega je treba upoštevati, da stara okna skozi celo zimo povzročajo izgubo toplote, kar lahko pomeni, da bo zamenjava z novimi PVC okni dejansko prihranila energijo. Zato ni razloga, da bi se bali menjave oken tudi med zimskimi meseci. Pri menjavi pa je vedno pametno poslušati nasvete strokovnjakov in prodajalcev stavbnega pohištva, saj vam lahko pomagajo pri izbiri najboljših oken in pri hitri montaži.

Montaža pvc oken

Pri montaži PVC oken se čas procesa lahko razlikuje glede na različne dejavnike, kot so velikost in število oken, teren, dostopnost, delovni pogoji in še več. Vendar pa je res, da se čas montaže nekoliko podaljša v sezoni, ko je več povpraševanja. Zato so najhitrejši termini dobave oken praviloma v zimskem času, ko je manj čakalne vrste in manj možnosti za napake. Pomembno je poudariti, da zamenjava PVC oken praviloma ne traja ves teden, kot mnogi mislijo. Montažne ekipe so dobro usklajene in vajene hitre montaže, zato traja postopek montaže PVC oken praviloma največ dva dni, tudi če gre za večje število oken. Vse podrobnosti, vključno s časom montaže, se pred vsako menjavo oken dogovorijo s stranko.