Home Phone
profil pvc okna

Zakaj je PVC postala edina logična izbira za sodobno stavbno pohištvo v zadnjih letih?

Zakaj je PVC postala edina logična izbira za sodobno stavbno pohištvo v zadnjih letih? V zadnjih 50 letih so se plastična okna postopoma uveljavila kot najučinkovitejša rešitev za vgradnjo v domove. Razvoj tehnologije izdelave in obdelave PVC profilov je presegel značilnosti naravnih materialov, kar je pripeljalo do tega, da je PVC postala edina logična izbira za sodobno stavbno pohištvo. Plastična okna so prednostno izbrana pred lesenimi okni, saj imajo številne prednosti. PVC profili so na voljo v številnih različicah in so primerni za različne namene, na primer vhodna ali balkonska vrata, kletna okna, drsne stene, zasteklitve, zimski vrtovi in še bi lahko naštevali.

Ekonomičnost, trajnost, neobčutljivost na vremenske vplive in široka izbira profilov

PVC profili so sestavljeni iz umetnega materiala, pridobljenega iz naftnih derivatov in recikliranih PVC surovin. Proces izdelave PVC oken je hiter in preprost ter traja le 14 dni od začetka do konca. PVC okna ponujajo odlično toplotno izolacijo, so neobčutljiva na vremenske vplive, ne zahtevajo dragih vzdrževalnih del in imajo dolgo življenjsko dobo. So lahka za rokovanje in se lahko skladajo z drugimi izdelki, kot so rolete, žaluzije, polkna, itd. Toplotna izolativnost PVC profilov je odvisna od njihove širine – širši kot so PVC profili (npr. 70, 78, 82, 88), boljšo izolacijo nudijo. Poleg tega PVC okna z večjimi vgradnimi širinami ponujajo tudi povečano mehansko trdnost in statiko.

Ena izmed glavnih prednosti PVC oken je, da ni potrebno veliko vzdrževanja – PVC profili ne potrebujejo obnove, le občasno negovanje za ohranjanje zaščite pred UV žarki in redno čiščenje. Kombiniranje različnih materialov, kot so PVC, les in aluminij, mora biti premišljeno. Na primer, če kupujemo PVC okno z roletami, moramo zagotoviti, da se barve obeh izdelkov ne bodo razlikovale skozi daljše obdobje in da se upoštevajo specifični raztezki posameznih materialov, da se ne poškodujejo med seboj.

Primerjava materialov in okoljskih učinkov

PVC material se uporablja tako za izdelavo oken kot za škatlo rolet, vodila in lamele. Zaradi tega so PVC okna in rolete podobno odporna na zunanje vplive, kot so UV žarki in toplotno obsevanje. Če so barvno in strukturno usklajeni, lahko PVC okna z roletami dodajo lep estetski videz vašemu domu. Poleg tega imajo PVC okna z roletami tudi koristne funkcionalne lastnosti, kot je izboljšanje toplotne izolativnosti stavbnega pohištva.

Pri lesenih oknih pa so stvari malo drugačne. Lesena okna so občutljivejša na zunanje vplive in jih je težje vzdrževati. Kvaliteta barv in lazur se lahko poslabša, zunanji odtenki lesa se lahko spremenijo, ter vlaga lahko pospeši proces propadanja lesa. Zaradi tega so lesena okna manj primerna za uporabo v vremensko zahtevnejših okoljih.PVC okna so zato primernejša izbira v takšnih okoljih, saj so manj občutljiva na zunanje vplive, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in ni potrebe po pogostem vzdrževanju.

Okna iz PVC materiala so sestavljena iz plastičnih okvirjev, ki so narejeni iz polivinilovega klorida. Ta material zagotavlja izjemno toplotno in zvočno izolacijo, dolgotrajnost, varnost in enostavno vzdrževanje. Poleg tega imate na voljo širok izbor različnih oblik okvirjev, načinov odpiranja in barv, ki ustrezajo različnim potrebam. PVC okna so najpogosteje uporabljena pri stanovanjskih blokih in se vse bolj uporabljajo tudi pri enodružinskih hišah.

Nekatere pomajkljivosti PVC oken

PVC okenski okvirji imajo številne prednosti, med njimi so dolga življenjska doba, enostavno vzdrževanje, visoka toplotna in zvočna izolacija ter visoka varnostna zaščita. Poleg tega so PVC okna trdna in stabilna, pri čemer je okenski okvir negorljiv. PVC je tudi material, ki ponuja široko paleto akrilnih barv in dekorjev, kar omogoča prilagoditev okna vašemu domu. PVC okna so na trgu tudi najcenejša možnost med okenskimi sistemi.

PVC okna so cenovno ugodna, vendar imajo nekaj slabosti. PVC profili niso neskončno obnovljivi, saj se lahko reciklirajo le do največ sedemkrat oziroma do starosti PVCja 140 let. PVC okna so občutljiva na UV žarke, kar povzroči bledenje in spremembo barve. Za preprečevanje tega je potrebno ustrezno zunanje senčenje. Poleg tega, PVC okna v prostoru ne izgledajo tako elegantno kot npr. lesena ali aluminijasta okna. Vendar pa so PVC okna še vedno priljubljena zaradi svoje cene, ki je lahko do 40% nižja od cene lesenih okvirjev in do 100% nižja od kombinacije les – ALU okvirjev. Cena PVC oken je odvisna od dimenzije okenske odprtine, tipa odpiranja in drugih parametrov, ki vplivajo na izgled in funkcionalnost.