Home Phone

Izbira PVC oken

Izbira PVC oken. Pred nakupom oken ali vrat se marsikdo sooča s številnimi vprašanji. Ker na trgu obstaja veliko različnih možnosti, je lahko izbira težka. Obstaja pa več faktorjev, ki vplivajo na odločitev o izboru, zato bomo poskusili olajšati vašo odločitev, zakaj je bolje izbrati PVC okna.

Prva prednost PVC oken pred lesenimi je njihova cenovna ugodnost, brez da bi to vplivalo na njihove lastnosti. Poleg tega je PVC material vremensko odporen, dolgotrajen in varen, kar zagotavlja odlično vodoodpornost. Toplotna in zvočna izolacija sta še ena velika prednost PVC oken, ki so še posebej pomembne v ekstremnih podnebjih in hrupnih prostorih. PVC okna ne povzročajo kondenzacije, niti ob velikih nihanjih temperature. Ker je PVC lahek material, je lažji za transport in vzdrževanje. Poleg tega so PVC okna na voljo v različnih oblikah in barvah, ki so vizualno enakovredne lesenim oknom, zaradi novih tehnologij dekoriranja in barvanja.

Izbira PVC oken – Kako pravilno vgraditi nova PVC okna v novogradnji ali ob menjavi oken?

Pred vgradnjo oken v novogradnji ali ob menjavi oken je pomembno pridobiti podatek VAG-RIS, ki predstavlja končno višino tlaka (estrih, parket, ploščice itd.). Montaža oken se začne z raznosom elementov. Pred vgradnjo se vodja ekipe skupaj s lastnikom objekta ali nadzornikom gradnje prepričata o pravilnosti elementov, odpiranja oken, tipu stekel in VAG-RIS. Nato se okenski okvir postavi v zidno odprtino in zagotovi pravilna višina, globina in kotnost z uporabo laserskega merilnika in vodne tehtnice. Sledi vijačenje okvirja z vijaki brez uporabe zidnih vložkov ter tesnenje s PU peno okoli okvirjev. Nato se namestijo krila na okvirje in ostali elementi, kot so police, rolete, žaluzije itd. Po končani montaži sledi kontrola kvalitete in količine, ki jo opravijo najprej monterji, nato pa še lastnik objekta ali nadzornik gradnje. Na koncu se stranki predajo navodila za uporabo in vzdrževanje, montažni zapisnik ter garancijski list.

Pred demontažo starih oken morajo strokovno usposobljeni monterji zaščititi prostor pred morebitnimi poškodbami in umazanijo, ki lahko nastane pri delu. Demontaža mora potekati brez poškodb obstoječih zidov. Po demontaži starih oken se postavi nov okenski okvir v odprtino in preveri njegova natančnost z vodno tehtnico. Nato sledi vijačenje okvirja s posebnimi vijaki in tesnenje s PU peno okoli okvirja. Nato se namestijo krila in druge dodatne elemente, kot so police, rolete in žaluzije. Po opravljeni montaži sledijo vnaprej dogovorjena zaključna dela, ki se pri manjših posegih opravijo s PVC zaključnimi letvami, pri večjih adaptacijah pa z mavčnimi ploščami. Po končani montaži prostor očistijo, nato sledijo še napotki za uporabo in vzdrževanje ter predaja dokumentacije, vključno z montažnim zapisnikom, navodili za uporabo in garancijskim listom.

Izbira PVC oken – Barvne možnosti in energetska učinkovitost

Barva okenskega okvirja ima velik vpliv na videz oken. Osnovna barva PVC profilov je bela, vendar je na voljo tudi več drugih barvnih možnosti, ki jih lahko izberete glede na svoj okus. Na voljo je 10 različnih barvnih odtenkov, vključno z imitacijami lesa. Pri izbiri barve PVC profila je mogoče izbrati različne barve za notranjo in zunanjo stran okvirja, tako da se okno prilagodi videzu vaše hiše in interierju prostora. Če je profil zaščiten z aluminijasto masko, je na voljo še več barvnih možnosti, vključno z imitacijami lesa in različnimi barvami po RAL lestvici.

PVC okna so vodilni produkt, ki zagotavlja energetsko učinkovitost. Okenski okvir ima pomembno vlogo pri povečevanju energetske učinkovitosti in prihranku pri stroških za ogrevanje. PVC okenski profili so po izolacijskih vrednostih boljši od lesenih in aluminijastih okenskih profilov, kar omogoča občutne prihranke pri porabi elektrike in ogrevanja. S pravilno montažo PVC oken v pasivnih hišah lahko prihranite še več energije. PVC okna so dolgoročno ugodna izbira, saj ponujajo velike prihranke na dolgi rok, saj so energetsko varčna in ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Cena PVC oken je tudi ugodnejša kot cena lesenih ali aluminijastih oken, zato je PVC okno stroškovno ugodnejša izbira v primerjavi z drugimi okenskimi profili.

PVC okna so enostavna za vzdrževanje in čiščenje, kar je velika prednost glede na lesena okna, ki jih je treba prebarvati vsakih pet let. Novejši PVC granulati so zelo odporni na vremenske vplive in se ne razbarvajo. Poleg tega imajo gladke površine, ki omogočajo, da se okna enostavno očistijo s čistilom za pomivanje posode. PVC okna so zelo trpežna in imajo daljšo življenjsko dobo kot lesena okna, zato so dobra naložba za prihodnost. Visokokakovostna PVC okna so stabilna in funkcionalna ter trajajo leta in leta, kar pomeni, da bodo vaša okna dolgo časa izgledala in delovala kot nova. To tudi prispeva k ohranjanju vrednosti vaše nepremičnine.